Indicatori calitate apă

fazarea modernizare banner

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Legături utile

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Prezentarea proiectului „Fazarea proiectului Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova”

În cadrul proiectului „Fazarea proiectului Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova” finanțat prin Programul Operațional Infrastructuraă Mare 2014-2020 se execută acele lucrări rămase nefinalizate în cadrul proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013, cu scopul îndeplinirii obiectivelor asumate prin Contractul de Finanțare nr.121443/20.05.2011. Indicatorii fizici ai proiectului vizează extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă potabilă și canalizare în vederea atingerii țintelor asumate prin Tratatul de aderare.

Proiectul al cărui beneficiar este operatorul regional de apă și de canalizare Hidro Prahova SA, are o valoare totală de 332.744.555 lei și este implementat în 80 de luni, respectiv între data de 01.07.2014 și data de 28.02.2021. ”Fazarea proiectului Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova” cod MySMIS 2014+104337, aduce investiții nerambursabile în valoare de 217.048.324 lei, ce reprezintă 91,87% din valoarea totală eligibilă aprobată, sumă care este asigurată din Fondul de Coeziune prin Instrumentul Structural Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Participarea Hidro Prahova SA la acest proiect este în sumă de 4.429.558 lei, iar Guvernul României asigură o finanțare nerambursabilă în sumă de 28.792.124 lei.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea/modernizarea infrastructurii în sectorul de apă și apă uzată în județul Prahova, nu numai în beneficiul locuitorilor și pentru un mediu mai bun, ci și pentru a îndeplini obligațiile cu privire la acquis-ul  comunitar în domeniul apei și apei uzate, în perioadele de tranziție agreate între România și UE.

Implementarea Proiectului vizează:

• Respectarea în totalitate a Directivelor UE și legislației românești în domeniul alimentării cu apă, a colectării și tratării apelor uzate;
  • Creșterea gradului de acoperire a populației cu servicii de alimentare cu apă și canalizare până la aproape 90% în aglomerările respective;
  • Creșterea capacității instituționale locale de implementare a proiectelor. Proiectul în sine reprezintă primul pas în cadrul reabilitării generale a infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare din aglomerările cuprinse în acesta.

Rezultate așteptate urmare a implementării proiectului

Pentru sectorul de alimentare cu apă:

• Alimentarea cu apă potabilă ce respectă standardele Directivei UE 98/83/CE privind calitatea apei destinate consumului uman, transpusă în legislația națională prin Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările și completările ulterioare;
  • Asigurarea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate pe baza principiului maximizării eficienței costurilor, calității în operare și suportabilității populației;
  • Îmbunătățirea siguranței serviciilor de alimentare cu apă;
  • Reducerea pierderilor fizice de apă.

Pentru sectorul de apă uzată:

• Conformarea cu standardele Directivei UE 91/271/CE transpusă în legislația națională prin Hotărârea Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condițiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificările și completările ulterioare;
  • Creșterea calității apelor de suprafață prin minimizarea efectelor poluării produse de așezările umane;
  • Diminuarea riscurilor de îmbolnăvire, prin extinderea rețelei de canalizare pentru populația deservită având ca efect reducerea riscului poluării apelor subterane și de suprafață;
  • Asigurarea accesului la servicii de canalizare pe baza eficienței costurilor, al calități în operare și al suportabilității populației;
  • Reducerea infiltrațiilor în sistemul de canalizare;

Proiectul susține implementarea strategiei de management a nămolului provenit de la stațiile de epurare și stațiile de tratare a apei, aprobată de HIDRO PRAHOVA SA.

File Types Pdf iconComunicat de presa

File Types Pdf iconSolicitare de emitere a acordului de mediu pentru proiectul " Alimentare cu apa la Statia de Epurare Ape Uzate Plopeni"

Azuga

Adresa : Str. Independentei nr.27