Ploieşti, 29 iulie 2021

Societatea HIDRO PRAHOVA SA, operator regional al sistemelor publice de apă și canalizare în județul Prahova, reia cu insistență apelul adresat abonaților din aria de operare, în special celor din mediul rural, de a renunța definitiv la utilizarea resurselor existente de apă potabilă pentru activitățile agricole sau de grădinărit. Apa potabilă trebuie să fie folosită numai pentru consum personal, igienă sau alte activități gospodărești !

Așa cum societatea HIDRO PRAHOVA SA a semnalat încă din 30 iunie 2021, în localitățile Urlați și Mizil, precum și în zonele adiacente (comunele Călugăreni, Gura Vadului, Fântânele și Vadu Săpat), pe fondul unui consum excesiv și în condițiile unor temperaturi extreme, nivelul de apă din rezervoarele de înmagazinare a scăzut foarte mult, fapt care a obligat operatorul la introducerea unor restricții în activitatea de furnizare. Acestea au fost comunicate abonaților și autorităților locale, cu precizarea că folosirea rațională a resurselor de apă, respectând prevederile incluse în contractul de furnizare, reprezintă un act de normalitate și responsabilitate pentru buna funcționare a comunităților locale vizate.

În acest context, societatea HIDRO PRAHOVA SA informează din nou abonații din aria de operare, precum și reprezentanții autorităților locale, că pentru orice fel de activități agricole, de grădinărit sau creșterea animalelor, trebuie utilizată exclusiv apa din sursele proprii (fântâni, puțuri). Contractul de furnizare în vigoare interzice utilizarea apei potabile, care este distribuită prin rețelele publice, în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești.

Aceste prevederi sunt incluse în Ordinul nr.88/2007 al ANRSC pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, care la art. 229 precizează :  “Utilizatorul este obligat: a) să respecte clauzele contractului de furnizare/prestare încheiat cu operatorul serviciului de alimentare cu apă şi/sau de canalizare; b) să asigure folosirea eficientă şi raţională a apei preluate din reţeaua de alimentare cu apă, prin încadrarea în normele de consum pe persoană, unitatea de produs sau puncte de folosinţă, conform debitelor prevăzute în standardele în vigoare; c) să utilizeze apa numai pentru folosinţele prevăzute în contractul de furnizare a serviciilor.