Stabilirea cantitatilor de apa furnizate se face pe baza inregistrarilor aparatelor de masura sau in sistem pausal pentru utilizatorii necontorizati.
Citirea contoarelor se face lunar sau trimestrial ( vezi contorizare).
Consumul in sistem pausal se stabileste in conformiate cu prevederile Ordinului N29/1993, in functie de tipul instalatiei interioare , numar de persoane si alte tipuri de consumuri evidentiate prin verificarea operatorului si declaratia pe propria raspundere a utilizatorului ( vezi pausal).
Pentru imobilele nelocuite temporar contractul se suspenda pe aceasta perioada la cererea utilizatorului , procedandu-se la inchiderea bransamentului prin aplicare de sigiliu. Costurile operatiunilor de inchidere / deschidere a bransamentului sunt suportate de catre utilizator. In cazul in care, din cauze tehnice, nu se poate realiza inchiderea bransamentului, se va factura, pe perioada nelocuirii imobilului , o cantitate de apa de 2,4 mc /luna.
Stabilirea cantităţii de apă uzată preluată de canalizarea publică se face în felul următor:
Pentru consumatori casnici – individuali şi din asociaţii de proprietari / locatari, cantitatea de apă uzată se stabileşte ca fiind 90% din cantitatea de apă potabilă consumată.
Pentru agenţi economici şi instituţii, cantitatea de apă uzată se stabileşte în felul următor:
a) pentru consumatorii care se alimentează cu apă din reţeaua publică, cantitatea de apă uzată se stabileşte ca fiind 100% din cantitatea de apă potabilă consumată. Excepţie fac acei consumatori la care, prin specificul activităţii lor, apa nu se restituie în întregime la canalizare (industria alimentară, industria de transporturi feroviare şi navale), pentru care cantitatea de apă uzată evacuată se va stabili pe bază de contract .
b) pentru consumatorii care se alimentează din surse proprii de apă şi care evacuează apa uzată în reţeaua publică de canalizare, cantitatea de apă uzată se va stabili pe baza înregistrării contorului care contorizează apa preluată din sursă.”