COMUNICATE DE PRESĂ 2024
Societatea HIDRO PRAHOVA S.A., operatorul regional pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare din județul Prahova, informează utilizatorii că, începând cu data de 1 ianuarie 2025, tarifele pentru apă potabilă și apă uzată vor fi ajustate în conformitate cu Strategia Tarifară 2023-2027, aprobată prin hotărârea A.G.A a A.D.I. „Parteneriatul pentru Managementul Apei – Prahova” nr.10/ 2022.
Așadar, potrivit Deciziei nr.287/21.11.2024 a Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciilor Publice Comunitare, preţul/tariful apei şi apei uzate, va fi ajustat, iar noile tarife vor fi:
- 9,66 lei/mc (1000 litri) pentru apă potabilă (fără TVA);
- 8,85 lei/mc (1000 litri) pentru apă uzată (fără TVA).
* Cota TVA aplicată serviciilor de alimentare cu apă și canalizare este de 9%.
** Noile tarife aprobate de ANRSC vor fi aplicate începând cu consumul aferent lunii ianuarie 2025 și vor fi reflectate în factura emisă în luna februarie 2025.
Această decizie de ajustare a tarifelor nu este o decizie arbitrară a Operatorului Regional sau a Autorităților Locale beneficiare, ci reprezintă o condiție esențială pentru finanțarea proiectelor de investiții majore în infrastructura de apă și canalizare, realizate prin fonduri publice și nerambursabile, precum și pentru asigurarea sustenabilității acestora.
Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate și conștientizăm faptul că impactul pe care ajustările tarifare îl au asupra clienților HIDRO PRAHOVA SA, este unul negativ.
Vă asigurăm că, odată cu emiterea deciziei ANRSC privind ajustarea tarifelor și până la data acestui comunicat, societatea noastră a întreprins demersuri încă din data de 28 noiembrie 2024 către A.D.I. „Parteneriatul pentru Managementul Apei – Prahova” pentru identificarea unor soluții care să permită amânarea aplicării noilor tarife, până la modificarea strategiei tarifare, respectiv ajustarea procentelor de majorare pentru perioada 2025-2027.
Cu toate acestea, până în prezent, ADI Prahova nu a sprijinit acest demers, fapt ce obligă operatorul să implementeze întocmai decizia ANRSC.
Investiții strategice pentru județul Prahova
HIDRO PRAHOVA SA implementează în județul Prahova un proiect major de modernizare și extindere a infrastructurii de apă și canalizare, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), cu o valoare totală de peste 3,4 miliarde lei.
Proiectul include:
- Reabilitarea a 192,28 km de rețele de alimentare cu apă;
- Extinderea a 114,56 km de rețele de alimentare cu apă;
- Construirea a 25 stații de pompare apă, 10 stații de tratare apă și 4 stații de clorinare;
- Realizarea a 89,80 km de conducte de refulare și construirea a 325 stații de pompare apă uzată;
- Construirea a 4 stații de epurare noi.
Aceste investiții asigură:
- O alimentare cu apă potabilă de calitate, în condiții de siguranță microbiologică;
- Servicii îmbunătățite de colectare și epurare a apelor uzate;
- Reducerea discontinuităților în alimentarea cu apă.
Justificarea ajustării tarifelor
Ajustarea tarifelor este o obligație asumată prin Contractul de delegare a gestiunii și legislația aplicabilă (Legea nr. 51/2006 și Legea nr. 241/2006), fiind esențială pentru:
- Continuarea finanțării proiectelor din fonduri europene;
- Respectarea condiționalităților pentru cofinanțarea acestora;
- Asigurarea resurselor necesare pentru întreținerea și dezvoltarea infrastructurii.
Structura prețului include Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID), care finanțează investițiile în infrastructura de apă și apă uzată și va acoperi plata serviciului datoriei, inclusiv ratele de capital, dobânzile, comisioanele și alte costuri asociate împrumuturilor contractate de Operatorul Regional, destinate cofinanțării proiectelor cu asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene
!!! Neaplicarea tarifelor conform Strategiei Tarifare ar putea duce la rezilierea contractului de finanțare și pierderea fondurilor europene, afectând dezvoltarea județului Prahova.
Actualizarea tarifelor, conform strategiei de tarifare, este practică standard pentru toți operatorii regionali care implementează proiecte POIM. Aceasta este o condiție esențială pentru finanțarea și sustenabilitatea proiectului, contribuind la dezvoltarea durabilă a comunităților din județul Prahova și la conformarea României cu Directivele UE de mediu: 2011/92/UE – EIM și 2001/42/CE – SEA.
Ajustarea tarifelor este o obligație asumată prin Contractul de delegare a gestiunii și legislația aplicabilă, fiind esențială pentru continuarea proiectelor de investiții.
Data publicării: 11.07.2024
În data de 11.07.2024, HIDRO Prahova S.A. a semnat cu Ministerul Investiților și Proiectelor Europene contractul de finanțare pentru proiectul „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova, în perioada 2014-2020 – etapa a II-a” , cod MySMYS 2021+320545, finanțat din Programul Dezvoltare Durabilă.
Acest proiect este o continuare a proiectului „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova, în perioada 2014-2020 „, finanțat din Programul Operațional Infrastructură Mare.
În cadrul proiectului „Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova, în perioada 2014-2020- etapa a II-a” se va continua elaborarea documentațiilor de atribuire și acordarea sprijinului în procesul de atribuire pentru contractele de execuție și execuție și proiectare din cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova, în perioada 2014-2020, pentru care HIDRO Prahova S.A. a semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene contractul de finanțare nr. 1707/03.10.2022 , aflat în implementare.
Valoarea totală a proiectului este de 2.044.990,24 lei , din care 757.231,16 lei reprezintă contribuția Uniunii Europene.
Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, respectiv între data de 01.01.2024 – 31.12.2025.
Data publicării: 05.06.2024
Demarare proces de recepție lucrări pentru investiția „Extindere rețea de canalizare în orașele Câmpina, Bănești și Vălenii de Munte, județul Prahova” (CL8 fazat)
Începând cu data de 06.06.2024,
HIDRO Prahova S.A. demarează procesul de recepție a lucrărilor de investiții din sectorul Vălenii de Munte, care face parte din contractul de lucrări „Extindere rețea de canalizare în orașele Câmpina, Bănești și Vălenii de Munte, județul Prahova” (CL8 fazat).
Data publicării: 05.06.2024
Demarare proces de recepție lucrări pentru investiția „Extindere rețea de canalizare în orașele Câmpina, Bănești și Vălenii de Munte, județul Prahova” (CL8 fazat)
HIDRO Prahova S.A. anunță că, începând cu data de 06.06.2024, demarează procesul de recepție a lucrărilor de investiții din sectorul Câmpina, care face parte din contractul de lucrări „Extindere rețea de canalizare în orașele Câmpina, Bănești și Vălenii de Munte, județul Prahova” (CL8 fazat).
Data publicării: 05.06.2024
Recepția parțială și demararea procedurii de contractare pentru racordarea la canalizare pentru investiția „Extindere rețea de canalizare în orașele Câmpina, Bănești și Vălenii de Munte, județul Prahova” (CL8 fazat)
HIDRO Prahova S.A. anunță că în data de 05.06.2024, s-a efectuat recepția parțială a lucrărilor din sectorul Bănești, care fac parte din contractul de lucrări „Extindere rețea de canalizare în orașele Câmpina, Bănești și Vălenii de Munte, județul Prahova” (CL8 fazat), investiție inclusă în “Fazarea Proiectului Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în județul Prahova”.
Data publicării: 08.02.2024
HIDRO Prahova S.A. a semnat, în data de 06.02.2024, contractul de proiectare și execuție intitulat PH-CL-17 – “Reabilitare front captare Bălțești, retehnologizare stație tratare Cărbunești și înlocuire rezervor de înmagazinare V = 5000 mc Băicoi”.
Contractul este inclus în „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova, în perioada 2014-2020”, Cod MySMIS 2014+ 156809.
Societatea HIDRO Prahova S.A., operator regional al sistemelor publice de apă și canalizare în județul Prahova, a încheiat, la 31.12.2023, perioada de implementare a Proiectului “Optimizarea activității de transport și furnizare apă rece, reducerea pierderilor de apă prin digitalizarea procesului de înregistrare, facturare și gestiune a consumurilor de la HIDRO Prahova – componenta digitalizare”– Cod MySMIS 2014+ 158104, proiect finanțat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Obiectivele Proiectului sunt îmbunătățirea gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei și reducerea pierderilor de apă pentru locuitorii din localitățile Baba Ana, Blejoi, Brebu, Bărcănești, Dumbrăvești, Gura Vadului, Posești și Predeal-Sărari, aflate în aria de operare a societății HIDRO Prahova SA.
Hidro Prahova S.A. a anunțat în data de 15.01.2024, Ordinul de începere al contractului de proiectare și execuție intitulat PH-CL-12 – “Execuție lucrări de retehnologizare, automatizare la stațiile de tratare, rezervoare, stații de pompare Câmpina, Bănești, Telega și Provița de Sus”.
Contractul este inclus în „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Prahova, în perioada 2014-2020”, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, Obiectivul Specific (OS) 3.2 – Creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației.